Egyesületünk a karate harcművészet és sport gyakorlásának, eszmeiségének továbbadása céljából jött létre. Tevékenységét – a japán eredetű karate harcművészet alapelveinek és hagyományainak felhasználásával – az egészséges életmódra nevelés és sportban való sikerek elérése érdekében folytatja, stabil morális alap biztosításával.

Egyesületünk a Gorin Karate Sportegyesület nevet kapta, amely Japán leghíresebb, egyben legmegosztóbb kardvívójának, Mijamoto Muszasinak fő tanításait összefoglaló, „Gorin no sho” című munkájából ered. Muszasi ebben foglalta össze tapasztalatait és tanításait. A Gorin szó jelentése öt gyűrű, amely bizonyos fordításokban öt elemként jelenik meg. Az elnevezés arra az öt elemre utal, amelyekről elnevezte a tanításait felölelő mű öt részét: Föld könyve, Víz könyve, Tűz könyve, Szél könyve és Üresség könyve. Mijamoto Muszasi az Öt gyűrű könyvében az öt őselem szimbólumaira fűzi fel fő tanításait, amelynek során az egyszerűbb tanoktól halad az egyre kifinomultabb és elvonatkoztatott tanok felé.

Egyesületünk neve a fenti, XVII. századi mű címére utal, mert úgy gondoljuk, hogy a benne foglalt tanítások modern korba történő átültetésével, a karate-do keretein belül, határozott iránymutatás adható azon gyerekeknek és felnőtteknek, akik a karate hosszú útjára lépnek, illetve a karate harcművészet történelmi hagyományainak ápolják.